UTSTILLINGER

TIPS TIL UTSTILLERE


I ukene FØR utstilling:

Hvis din lokale hundeklubb arrangerer ringtrening/utstillingstrening så er det bare å hive seg med.

Da får man trent med erfarne utstillere og forberedt dere godt, noe som er gull verdt!


ØV PÅ Å STILLE UT HUNDEN.

  • Tren på å springe med hunden i ring. Hunden skal trave ved din side - ikke hoppe, danse og være bajas. Hodet bør opp og ikke la hunden snuse på underlaget du løper på. Bruk egnet utstillingsbånd.
  • Tren på at fremmede håndterer hunden din. Tenner/munn, kropp og hale skal dommer få kjenne på. For hannhunder må også dommer sjekke, og begge testiklene er på plass
  • Tren så ofte du har tid på at hunden skal stå rolig. Ta lengre og lengre intervaller slik at hunden kan stå ca. 2 min på kommando helt rolig til slutt. Når dommeren skal skrive kritikk på hunden, er det ønskelig at den skal kunne stå pent og vise seg best mulig. Hunden skal helst stille seg opp selv og ha "et ben i hvert hjørne". Det er lov å flytte på et ben eller to, men som regel står hunden aller best selv. Heller for lite enn for mye her. Dommer veileder deg gjerne om hunden står som en "sagkrakk". Og helt forbudt - IKKE løft hunden under magen! Da vil den stå med krum rygg og det er lite vakkert.
  • Om hunden må bades/vaskes, må dette gjøres ca en ukes tid før utstillingen. Absolutt ikke dagen før!

 

Huskeliste å ta med til utstillinga:

  • Vaksinasjonpapirer på hunden
  • Vannskål og vann
  • Børste og kam
  • Godbiter eller liten leke som hunden er glad i
  • Vanlig bånd å bruke utenfor ringen og utstillingsbånd å bruke i ringen.
  • Skriv ut katalognummer du har fått på epost og ta med dette
  • Sikkerhetsnål til å feste katalognummeret
  • Campingstol er lurt å ha med. Dagen kan bli lang
  • Til deg selv: Ta på gode sko til å løpe i. Og ha på nøytrale klær. Dumt å bruke svart bukse når du skal vise frem en svart hund. Jeans el går veldig bra.
  • Om det er meldt regn, kan varmedekken være lurt å ha med til hunden sånn at pelsen ikke blir altfor våt før du skal i ringen.

 

 

Utstillingsdagen:

  • Møt alltid opp med en ren og velstelt hund.
  • Gi ikke for mye mat rett før utstilling, da blir hunden lettere dorsk og mindre giret.
  • Ha gjerne med en godbit til å ha i ringen, men ikke fôr dem med det. De skal kunne stå fint på godbit uten at man må stappe i dem hele tiden.
  • Møt opp i god tid! Jeg møter minimum 30 minutter FØR oppgitt oppmøtetid. Gjerne enda tidligere. Både hunden og du selv trenger tid til å roe dere litt ned i de nye omgivelsene før dere skal inn i ringen. MERK at det kan komme endringer i oppsatt program, disse annonseres ved ringen.
  • Ta ut hunden når du kommer frem og la den bli kjent med denne settingen. Er det lenge til hunden din skal i ringen, kan den gjerne få ligge i bilen en stund etter at du har luftet den på utstillingsplassen. Hundene kan fort bli slitne og leie av mye mas en sånn dag. Spesielt på varme dager blir de fort slått ut og for oss som har svarte hunder er skygge og en sval plass svært viktig!
  • Når din klasse nærmer seg tar du ut hunden igjen og varmer opp. Dvs. løp noen runder i ring, frem og tilbake sånn at hunden er klar for oppgaven.
  • Børs gjennom pelsen og vær klar når ringsekretæren roper opp ditt katalognummer. Ringsekretæren roper opp alle deltagernummere som skal i hver klasse. Hør på hva hun/han sier for å få vite når det er din tur.
  • Så er det bare å ta frem positive tanker og holdninger og la dette smitte over på hunden 🙂

             

I ringen:

  • Først skal hundene vises frem i bevegelse samtidig, så da springer man rundt i ring.Dommer forteller deg hva du skal gjøre
  • Så skal hundene vurderes individuelt. Først i bevegelse og så skal de stå i ro.
  • Still alltid opp hunden med siden til dommeren og deg selv bak eller foran hunden. Du skal ikke komme mellom hunden og dommeren.
  • Plasser deg i god avstand fra dommerbordet, ikke nærmere enn 4 meter. Husk at dommeren står og vil derfor få et helt annet inntrykk av hunden i profil med litt avstand.

 

Har du det gøy i ringen, vil dette gjerne smitte over på hunden.

Husk hundene leser oss som en åpen bok.

Sist, men ikke minst: Uansett hvordan det går i utstillingsringen - du har med deg samme hunden hjem igjen. Om ikke dommeren synes din hund er verdens vakreste - så er den jo det likevel 🙂 ❤

Spør en venn eller andre om du lurer på noe.

LYKKE TIL!

Kopiert fra Marit Bjercke og Troms Elghundklubb

 

KLASSER:

Junior (9-15 mnd).

Unghund (15-24 mnd).
Åpen unghund (15-24 mnd)

Åpen (over 24 mnd).

Brukshund (over 9 mnd og minimum 3.premie jaktprøve)

Champion: 3 Cert hvorav ett NKK (og 1. AK på jaktprøve for fuglehunder)Siste certet må hunden få etter fyllte 2 år men den kan selvfølgelig få mange cert før det. Fuglehunder må i tillegg være premiert på jaktprøve for å kunne konkurere om cert.

Veteran (over 8 år)

Premiegrader

Sløyfefarge

BIS (Best in Show)

Rød, hvot og Blå

BIR (Best i rasen)

Rød og gul

BIM (best i motsatt kjønn

Hvit og grønn

CERT (Certificat)

Nasjonalfarger

CK (Certifikatkvalitet)

Rosa

HP (Hederspris)

Lilla

Championat

Rød og grønn

cacib

Hvit

Reserve CACIB

Oransje

1.premie kvalitet (Excellent)

Rød

2.premie kvalitet (Very Good)

Blå

3.premie kvalitet (Good)

Gul

4.premie kvalitet (Sufficient)

Grønn


 PRAKTISK I RINGEN:


For alle klasser:

Det vil ofte være mer enn en hund i hver klasse.

Får du 1. pr (rød sløyfe) på hunden er du ikke ferdig i ringen før du har vært i konkurranseklassen eventuelt vinnerklassen.

Får du blå eller gul sløyfe er du ferdig bedømt. Er du derimot alene i din klasse

er du ferdig i ringen hvis du ikke i tillegg får ck.

Hederspremie går du ikke videre med.

I junior og unghundklassen kan du i tillegg til rød sløyfe også bli tildelt Certifikatkvalitet,(CK) i så fall skal du konkurrere videre i vinnerklassen

(da vil du også møte vinnerne i de andre klassene, blir forklart). Hvis du ikke oppnår CK er du ferdig bedømt, selv med rød sløyfe og HP (Hederspremie). 

I åpen klasse (over 24 mnd) går du rett til vinnerklasse hvis du får rød sløyfe. Ellers samme regler som for junior/unghundklasse. 

I vinnerklassen blir man igjen plassert og noen av hundene vil ofte få tildelt Cert/CK. Er man jaktpremiert (fuglehunder) kan man få Cert, hvis ikke kan man få CK. Det kan bare utdeles ett Cert i hver klasse (ett til hanner og ett til tisper) og det vil bli tildelt den hund som er jaktpremiert og som er høyest plassert av de som har fått CK i vinnerklassen. Man kan alså oppnå Cert selv uten å bli nummer en i vinnerklassen (blir forklart). Hunder med Cert/CK skal konkurrere enda en gang i Beste hannhund/beste tispe klasse.

I championklassen får hunden utdelt CK hvis dommeren mener at hunden forsvarer sin tittel. De som får CK i championklasse blir da med videre i beste tispe/hanhundklasse.

I veteranklassen (over 8 år) må hunden også få utdelt CK for å få være med i beste hann/tispe klasse. De kan også få tildelt HP men er da ferdig bedømt.

Beste hannhund/beste tispe klasse. Vinnerne av disse to klassene møtes og de konkurrerer om Best i rasen (BIR), taperen blir Best i motsatt kjønn (BIM). Vinneren (BIR) går videre til bedømming i gruppen. Gruppevinnerne (BIG) konkurrerer litt senere på dagen og vinnerne av de ulike gruppene vil så konkurrere om Best in show (BIS). Dersom du deltar på en spesialutstilling, la oss si for fuglehunder, er det de hundene som har fått BIR som vil konkurrere om utstillingens vakreste hund.

HUSK: Desto penere hunden blir fremvist, dess bedre mulighet har dommeren til å få sett hunden fra dens beste side og dermed øker også sjansen til å komme langt i ringen. Dommeren dømmer bare ut fra det han eller hun ser der og da!



Info hentet fra Troms Elghundklubb

unsplash